Gas besparen in de verhuur

Gas besparen is een belangrijk onderwerp voor verhuurders. Het verminderen van het gasverbruik in woningen kan niet alleen helpen bij het behoud van het milieu, maar kan ook kostenbesparingen opleveren voor zowel verhuurders als huurders. In dit artikel bespreken we verschillende manieren waarop verhuurders gas kunnen besparen en hun woningen energie-efficiënter kunnen maken.

Gasverbruik verminderen

Isoleren van de woning

Een van de eerste stappen die verhuurders kunnen nemen om gas te besparen, is door ervoor te zorgen dat de woning goed geïsoleerd is. Goede isolatie kan helpen om warmteverlies te voorkomen en de verwarmingsbehoeften te verminderen. Dit kan bereikt worden door het isoleren van de muren, het dak en de vloeren van de woning. Daarnaast kunnen verhuurders ook dubbel glas installeren om warmteverlies door ramen te verminderen.

Radiatorfolie gebruiken

Een andere manier om gas te besparen is door het gebruik van radiatorfolie. Radiatorfolie kan achter de radiatoren worden geplaatst om warmteverlies naar de buitenmuren te verminderen. Hierdoor wordt de warmte beter in de kamer behouden en kan de thermostaat lager worden gezet zonder dat het comfortniveau in de woning wordt aangetast.

Tochtstrips plaatsen

Het plaatsen van tochtstrips rond deuren en ramen kan ook helpen om warmteverlies te verminderen. Tochtstrips zorgen ervoor dat koude lucht niet naar binnen kan komen en warme lucht niet naar buiten kan ontsnappen. Dit helpt de woning beter geïsoleerd te houden en vermindert de behoefte aan verwarming.

Kieren dichten

Verhuurders moeten ook controleren op kieren en scheuren in de woning die warmteverlies kunnen veroorzaken. Deze kieren kunnen bijvoorbeeld aanwezig zijn rond ramen, deuren, leidingen of andere openingen in de muren. Door deze kieren te dichten, kan warmteverlies worden voorkomen en kan er minder gas worden verbruikt om de woning te verwarmen.

Verwarming slim regelen met een thermostaat

Het slim regelen van de verwarming met behulp van een programmeerbare thermostaat kan ook helpen om gas te besparen. Met een programmeerbare thermostaat kunnen verhuurders de verwarming instellen op een lagere temperatuur wanneer de woning niet in gebruik is, waardoor er minder gas wordt verbruikt. Het is ook mogelijk om de thermostaat zo in te stellen dat de verwarming automatisch uitschakelt wanneer ramen of deuren worden geopend, om onnodig gasverbruik te voorkomen. Slimme Verwarming voor Verhuurders (SV3) kan hierbij helpen. Kijk hier maar eens.

Onderhoud van de cv-ketel en radiatoren

Het regelmatig onderhouden van de cv-ketel en radiatoren kan ook helpen om gas te besparen. Een goed onderhouden cv-ketel werkt efficiënter en verbruikt daardoor minder gas. Daarnaast is het belangrijk om de radiatoren regelmatig te ontluchten om ervoor te zorgen dat ze optimaal functioneren. Verhuurders kunnen een professionele onderhoudsservice inschakelen om ervoor te zorgen dat de cv-ketel en radiatoren regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden.

Warmteverlies voorkomen

Naast het nemen van bovengenoemde maatregelen, kunnen verhuurders ook andere stappen ondernemen om warmteverlies te voorkomen en gas te besparen. Het aanbrengen van isolerende raamdecoratie, zoals dikke gordijnen, kan helpen om warmte binnen te houden en te voorkomen dat warmte naar buiten ontsnapt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deuren en ramen goed sluiten en dat er geen warmte verloren gaat door slechte afdichting of slecht passende deuren en ramen.

Besparen op gasverbruik

Douchebeurt beperken

Naast het nemen van maatregelen om het gasverbruik in de woning te verminderen, kunnen verhuurders en huurders ook bewust omgaan met warm water. Het beperken van douchebeurten kan bijvoorbeeld helpen om het gasverbruik te verminderen. Door korter te douchen of te kiezen voor een waterbesparende douchekop, kan er aanzienlijk op het gasverbruik worden bespaard.

Energiezuinige apparaten gebruiken

Het gebruik van energiezuinige apparaten kan ook helpen om gas te besparen. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld overwegen om energiezuinige boilers, wasmachines en vaatwassers te installeren. Deze apparaten verbruiken minder gas en zijn beter voor het milieu. Daarnaast kunnen verhuurders ook overwegen om moderne apparaten te gebruiken die zijn uitgerust met energiebesparende functies, zoals een timer-functie of een eco-modus.

Overstappen op een warmtepomp

Een andere manier om gas te besparen is door over te stappen op een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de buitenlucht, grond of water te halen en deze warmte te gebruiken om de woning te verwarmen. Door over te stappen op een warmtepomp kunnen verhuurders hun gasverbruik drastisch verminderen en hun woningen energiezuiniger maken.

Vergelijk je gasverbruik

Een andere manier om gas te besparen is door je gasverbruik regelmatig te vergelijken. Door je gasverbruik te monitoren en regelmatig te vergelijken met andere woningen in de omgeving, kun je inzicht krijgen in je eigen gasverbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden identificeren. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je je gasverbruik kunt vergelijken en tips kunt ontvangen om gas te besparen.

Advies van experts

Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen van experts op het gebied van energiebesparing. Zij kunnen verhuurders helpen bij het identificeren van mogelijkheden om gas te besparen en kunnen suggesties doen voor energiezuinige upgrades en renovaties. Experts kunnen verhuurders ook op de hoogte brengen van eventuele subsidies of fiscale voordelen die beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen.

Besparen op gasprijzen

Naast maatregelen om het gasverbruik te verminderen, kunnen verhuurders ook kijken naar manieren om te besparen op de gasprijzen. Door gasleveranciers te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere leverancier, kunnen verhuurders geld besparen op hun gasrekening. Daarnaast kunnen verhuurders ook overwegen om een contract af te sluiten voor een langere periode, waarbij ze profiteren van een lagere gasprijs.

Gasverbruik verminderen voor verhuurders

Energieprestatiecertificaat laten opstellen

Om het gasverbruik in hun woningen te verminderen, kunnen verhuurders ervoor kiezen om een energieprestatiecertificaat te laten opstellen. Dit certificaat geeft inzicht in de energieprestatie van de woning en biedt aanbevelingen voor verbeteringen. Met behulp van dit certificaat kunnen verhuurders gerichte maatregelen nemen om gas te besparen en de energie-efficiëntie van hun woningen te verbeteren.

Investeringen in isolatie

Een van de beste manieren voor verhuurders om gas te besparen, is door te investeren in isolatiemaatregelen. Door de woning goed te isoleren, kunnen verhuurders warmteverlies voorkomen en de verwarmingsbehoefte verminderen. Dit kan worden bereikt door het isoleren van daken, vloeren, muren en ramen. Verhuurders kunnen ook overwegen om vloerverwarming te installeren, omdat dit een efficiënte manier is om de woning gelijkmatig te verwarmen.

Plaatsen van zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is een andere manier waarop verhuurders gas kunnen besparen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, waardoor verhuurders minder afhankelijk zijn van het gasnetwerk voor hun elektriciteitsbehoefte. Het gebruik van zonnepanelen kan niet alleen de energierekening verlagen, maar kan ook bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere woning.

Gebruik maken van een warmtenet

In sommige gebieden kunnen verhuurders gebruik maken van een warmtenet als alternatief voor gasverwarming. Een warmtenet maakt gebruik van restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of afvalverbrandingsinstallaties om woningen te verwarmen. Door aan te sluiten op een warmtenet kunnen verhuurders hun gasverbruik verminderen en bijdragen aan een duurzamere energievoorziening.

Energiezuinige verwarmingsinstallaties

Bij het vervangen of upgraden van verwarmingsinstallaties kunnen verhuurders kiezen voor energiezuinige opties. Dit kan bijvoorbeeld een condensatieketel zijn, die het gasverbruik vermindert door gebruik te maken van de warmte in de rookgassen. Daarnaast kunnen verhuurders ook overwegen om te investeren in een volledig elektrische warmtepomp, die de woning op een energiezuinige manier verwarmt zonder gebruik van gas.

Subsidies en fiscale voordelen

Verhuurders kunnen mogelijk profiteren van subsidies en fiscale voordelen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Overheden bieden vaak subsidies aan voor isolatiemaatregelen, het plaatsen van zonnepanelen en het gebruik van warmtepompen. Daarnaast kunnen verhuurders ook in aanmerking komen voor fiscale voordelen, zoals een verlaagd BTW-tarief op arbeidskosten bij renovatiewerkzaamheden. Het is belangrijk dat verhuurders zich goed laten informeren over de beschikbare subsidies en fiscale voordelen in hun regio.

Energielabel verbeteren

Het verbeteren van het energielabel van de woning kan ook helpen om het gasverbruik te verminderen. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld investeren in energiebesparende maatregelen en deze laten certificeren door een erkende energieadviseur. Door het energielabel te verbeteren, kan de woning aantrekkelijker worden voor potentiële huurders en kunnen de gasverbruikskosten worden verlaagd.

Bewustwording bij huurders

Het is belangrijk om huurders bewust te maken van de mogelijkheden om gas te besparen. Verhuurders kunnen bijvoorbeeld informatie verstrekken aan huurders over energiebesparing, bijvoorbeeld door het verstrekken van brochures of het organiseren van informatiebijeenkomsten. Daarnaast kunnen verhuurders ook huurders aanmoedigen om bewust om te gaan met energie, bijvoorbeeld door het plaatsen van stickers met bespaartips.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.